Test nanukov: Namiesto smotany lížeme lacné tuky
Výrobcovia vanilkových a tvarohových nanukov radi nahradzujú mliečny tuk kokosovým olejom. Tam, kde ho nezlížete v náplni, schrumkáte tuk v poleve.
Pravá tvarohová a vanilková zmrzlina by mala byť vyrobená zo zmesi mlieka, tvarohu alebo smotany a cukru, doplnená vrstvou mliečnej čokolády. Realita sa však od toho môže výrazne líšiť.
Spotrebiteľský časopis dTest narazil v hodnotení vanilkových a tvarohových nanukov aj na také zmrzliny, ktoré majú v zložení na prvých miestach vodu, rastlinné tuky, glukózovo-fruktózový sirup a celý rad éčiek, ktoré vylepšujú chuť zmrzliny.
V laboratóriu otestoval 17 vanilkových a 5 tvarohových nanukov. Zaujímalo ho, či náplň zmrzlín obsahuje rastlinné tuky, ktorými výrobcovia nahradzujú časť drahšieho mliečneho tuku zo smotany, tvarohu alebo mlieka.
V teste dopadli lepšie tvarohové nanuky, do ktorých výrobcovia okrem mliečneho nepridali žiadny iný tuk. V skupine vanilkových obsahoval výhradne mliečny tuk iba jeden jediný výrobok – Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra.
V drvivej väčšine nanukov zistilo laboratórium vysoký podiel rastlinného tuku, ktorý pochádza najmä z kokosového oleja. Najviac ho našlo vo výrobkoch K-classic Max Vanilla a Tesco Value, kde tvoril tri štvrtiny z celkového množstva tuku. Informáciu, či výrobca pridal do zmrzliny rastlinný tuk, nájdete na etikete výrobku.
Ak nie je kokosový tuk v kréme, nájdete ho v poleve
Povrch mrazených krémov tvorí najčastejšie kakaová poleva zložená zo zmesi kakaa, rastlinného (najčastejšie kokosového) tuku, cukru a prídavných látok, ktoré držia suroviny pohromade. Dvoma najdôležitejšími zložkami mliečnej čokolády – kakaovým maslom a mliekom, výrobcovia väčšinou šetria.
Minimálny obsah 2,5 percenta kakaovej sušiny v mliečnej čokoláde, ktorý stanovuje vyhláška, dodržali výrobcovia všetkých testovaných nanukov, rozdiely však boli výrazné. Najväčšie množstvo tuku 9,4 percenta obsahovala tvarohová zmrzlina Ballino Smíšek a vanilkový Magnum Classic. Najnižší podiel 3,4 percenta nameralo laboratórium v nanuku K-classic Max Vanilla.
Kvalitu polevy ovplyvňuje predovšetkým druh použitého tuku, teda podiel kakaového masla, mliečneho tuku a prípadne rastlinného tuku. Kokosový olej, ktorý tvarohové nanuky neobsahujú v náplni, nájdete v poleve.
Dôkazom toho je vysoký podiel nasýtených mastných kyselín, ktoré v kakaovej poleve tvorili v najhoršom prípade až 95 percent – týka sa to nanuku Míša Tvarohové osvieženie.
Odporúčaný maximálny denný príjem nasýtených mastných kyselín pritom predstavuje 20 gramov. Stačí zjesť jeden tučný nanuk, aby ste z odporúčanej dávky vyčerpali polovicu.
Víťazi a porazení
Tvarohové nanuky predbehli vanilkové aj v senzorickom hodnotení. Štyri z piatich tvarohových nanukov získali dobrú známku. Najlepšie dopadol Mrož Tvaroh so smotanou od Primy. Najhoršiu známku, aj v rámci celkového hodnotenia kvality, získal výrobok Pinko Vanilka kvôli vodovej konzistencii.
Víťazmi testu sa stali vanilkový Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra a tvarohový Prima Mrož Tvaroh so smotanou. Zabodovali najmä vďaka veľmi dobrému hodnoteniu zloženia náplne.
Článok prevzatý z: gazduj.sk